S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Sycultour

Županija (Varmeđa)

Zgrada Županije je građena u periodu od 1805. do 1808, a u svojim prostorijma čuva poznatu sliku "Bitka kod Sente" Ferenca Ajzenhuta.

Opis

Još u 15. veku u Somboru su povremeno održavana zasedanja skupštine nekadašnje Bodroške županije kojoj je ovo naselje pripadalo. Kako županija ranije nije imala stalno sedište, početkom pedesetih godina 18. veka pokušala je županijska administracija da se za sedište županije proglasi. Godine 1753. carica Marija Terezija je preporučila da sedište ipak bude u Somboru. Kada je car Josif II konačno 1786. proglasio Sombor za sedište županije, županijska administracija smeštena je u zgradu bivšeg franjevačkog samostana kraj crkve Svetog trojstva.
Pod rukovodstvom projektanta, županijskog inženjera Antona Bauera, odabran je plac za buduću zgradu Županije na tadašnjem gradskom vašarištu, zvanom “Ostrvo pandur”. Gradnja dvospratnice započela je 1805, a završena je 1809, kada su u nju premeštene sve županijske službe. Zdanje je imalo sadašnji prepoznatljivi središnji ispad (rizalit) sa balkonom, a na mestu kasnije konzole na krovu se uzdizao kip svetog apostola Pavla, zaštitnika Bačko-bodroške županije.
Dograđivanje i obnova zgrade Županije započeti su 1880. Prema projektu arhitekte Đule Partoša, stara neoklasicistička fasada potpuno je zamenjena novom, dekorativnijom, u stilu eklekticizma, a izgrađena su i dva tornja kvadratne osnove na mestima gde su spajana bočna krila stare zgrade sa novim produžecima. Iznad krova postavljena je kupola, čiji je spoljni deo rešen u vidu konzola, sličnim onima na venecijanskoj crkvi Santa Maria della Salute. Radovi su završeni 1882. od kada ovde ima 200 različitih prostorija, odaja i sala.
U velikoj, svečanoj sali februara 1898. postavljena je impozantna slika Ferenca Ajzenhuta (1857-1903) “Bitka kod Sente”, naslikana uljanom tehnikom na jednodelnom platnu veličine 7 × 4 metra, u bogatom pozlaćenom ramu. Slika predstavlja završne trenutke bitke u kojoj je 11. septembra 1697. austrijska vojska predvođena Eugenom Savojskim trijumfalno pobedila nadmoćnije Turke, kod Sente na reci Tisi. U svečanoj sali, na posebnom postolju kraj galerija, nalaze se i velike skulpture rimske boginje pravde Justicije i boginje Minerve.
U zdanju Županije danas je sedište somborske opštine, Zapadnobačkog okruga.

Odgovornost

1. Lokalna samouprava 2. Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture

Uloga

Zgrada Županije je jedan od simbola Sombora, ali i celog prostora nekadašnje Bačko-bodroške županije. Ovaj spomenik kulture od velikog značaja snažno oživljava istorijski razvoj Sombora, po kome se on izdvaja u poređenju sa mnogim drugim gradovima, jer je svoju moć i značaj gradio na administrativnim funkcijama koje su i danas u formi kulturnih obrazaca prisutne u njegovom urbanizmu, arhitekturi i mentalitetu. Po tome Sombor se svrstava u tipične centralnoevropske gradove.

Potencijalna upotreba

U prostorijama zgrade nekadašnje Županije danas se nalaze kancelarije Opštine Sombor i Zapadno-bačkog okruga. Posetioci imaju mogućnost razgledanja svečane sale i slike "Bitka kod Sente". U glavnom ulazu nalazi se poznato umetničko delo arhitekte Branislava Jovina - "Sombor viđen očima ptice". Ovaj crtež je sinteza inženjerstva, urbanizma i umetnosti, a predstavlja detaljan plan Sombora sa ucrtanih 15.000 objekata i nezaobilazan je detalj u turističkom razgledanju grada.


ZRC SAZU
CTRIA HCC RoT Občina Jesenice CMS PAT PRA UNSPMF Chamber of Economy of Vojvodina