S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Sycultour

Domačija Šturmajce

Domačija Šturmajce v Gorenji Kanomlji je ena najpomembnejših kmečkih hiš na Idrijskem.

Opis

Domačija Šturmajce v Gorenji Kanomlji, ki se na tem prostoru prvič omenja leta 1335, je ena najpomembnejših kmečkih hiš na Idrijskem. Mogočna hiša je bila povečana in prenovljena leta 1792. Njeno zunanjost krasijo tako imenovane kmečke freske, ki naj bi jih leta 1802 naslikal ljudski umetnik Frančišek Kobau. V hiši sta se do danes ohranili dve črni kuhinji. Spodnja je imela kar tri kurišča, danes sta ohranjeni še dve, na katerih sta kuhali različni družini. Dobro je ohranjena tudi hiša (osrednji prostor v hiši), v kateri je velika peč in lep rezljan strop, ter manjša kamra. V različnih prostorih so na ogled ohranjeni predmeti za vsakdanjo rabo. V zgornjem delu so bili spalni prostori.
Poleg osrednje kmečke hiše so domačijo v 19. in 20. stoletju sestavljali še kašča, hlev, kozolec, pajštva (sušilnica za sadje), 4 hiše za gostove, mlin in 4 zemljanke. Po pripovedovanju lastnika je domačija v začetku 20. stoletja obsegala 100 hektarov zemlje, okoli leta 1907 pa se je posestvo začelo drobiti. V Šturmajcih je pred prvo svetovno vojno še živelo okoli 70 ljudi, ki so pomagali na kmetiji. Nekaj družin je živelo v hišah za gostove, dve pa skupaj z gospodarjevo družino v glavni hiši.
Z družbeno-ekonomskimi spremembami se je spremenilo tudi življenje pri Šturmajcih. Ljudje so odhajali, na domačiji sta ostala le še zakonca Julij in Milka Petrič, ki sta po potesu leta 1976 v neposredni bližini zgradila manjšo hišo. Od nekdanjih objektov so se ohranili hiša, kašča, hlev in kozolec.

Odgovornost

Lastnik

Vloga

Domačija Šturmajce je bila leta 1986 zavarovana kot kulturni spomenik in je dober primer varovanja kulturne dediščine, pri katerem se prepleta sodelovanje lastnikov s širšo skupnostjo. Okolica domačije s pripadajočimi zgradbami, travniki, sadovnjaki in njivami, prav tako pa tudi notranjost domačije, so dobro ohranjeni in skupaj s 145 popisanimi predmeti notranje opreme predstavljajo pomemben etnološki spomenik na tem območju. Notranjost domačije ponuja avtentičen način spoznavanja nekdanjega načina življenja domačinov. Med 2007/2008 je bil narejen načrt za njeno obnovo do katere naj bi prišlo v naslednjih letih. Regionalna posebnost. Regionalni pomen.

Potencialna uporaba

Domačija Šturmajce postaja v dolini Kanomlje osrednja točka, okoli katere se nabirajo številne vsebine kulturne dediščine. Turistično kulturno društvo Kanomlja se skupaj z lastnikoma zelo prizadeva za njeno oživitev. Od leta 2009, ko je bil pripravljen Program oživitve domačije Šturmajce in njena vključitev v turistično ponudbo Kanomlje, potekajo na domačiji različne aktivnosti, vzpostavljen je bil Inštitut podeželjskih znanj, poseben poudarek pa je namenjen medgeneracijskemu povezovanju. V domačiji želijo urediti etnološki muzej kulturne in etnološke dedišcine Kanomlje. Ko bo domačija obnovljena, bi bilo v njej ali kateri drugi zgradbi v okolici (na primer gostaška hiša) smiselno urediti tudi nekaj preprostih in ne predragih prenočišč za obiskovalce, kolesarje in pohodnike.


ZRC SAZU
CTRIA HCC RoT Občina Jesenice CMS PAT PRA UNSPMF Chamber of Economy of Vojvodina